![](/media/lib/244/n-sygnalwow-c27e2b825275a31f96a545e0a0c4fca5.jpg)
Spróbują odtworzyć sygnał Wow!
31 marca 2016, 05:27W 1977 roku radioteleskop Big Ear zarejestrował słynny sygnał Wow!. To silny sygnał radiowy, który trwał 72 sekundy i pochodził z kierunku, w którym znajduje się gromada kulista M55 w gwiazdozbiorze Strzelca
![](/media/lib/34/solar-cells-small-69766e3380f6a2b8585b11afb37bbab4.jpg)
Nowe, lepsze barwniki dadzą prąd i wodór
30 grudnia 2010, 19:26Inżynierom z University at Buffalo i University of Rochester udało się stworzyć nową klasę barwników, pozwalających lepiej wykorzystywać energię słoneczną do produkcji prądu i wodoru. Barwniki te nazwano tlenowcorodaminami.
![](/media/lib/427/n-woda2-4eb9d5390fb9d00b00dec763f6991b1e.jpg)
NASA poinformowała o znalezieniu wody na oświetlonej przez Słońce powierzchni Księżyca
26 października 2020, 17:32NASA poinformowała o znalezieniu wody na oświetlonej przez Słońce powierzchni Księżyca. Wodę zauważono za pomocą Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOPHIA). Odkrycie sugeruje, że woda może być obecna nie tylko w zimnych, zacienionych miejscach Srebrnego Globu.
![](/media/lib/178/n-chmurasmitha-222e9fc2cc904fda2b6f1ef49de7f55e.jpg)
Pole magnetyczne ochroni Obłok Smitha
1 listopada 2013, 17:59Za około 30 milionów lat w Drogę Mleczną uderzy Obłok Smitha, olbrzymi obłok wodoru, któr pędzi w naszym kierunku z prędkością ponad 241 km/s. Obłok Smitha ma długość około 9800 lat świetlnych, a jego szerokość oszacowano na około 3300 lat świetlnych. Masa obłoku jest co najmniej milion razy większa od masy Słońca
![](/media/lib/506/n-katalizator-35fb5a70e706079019e76e2da8b5cc61.jpg)
Na Politechnice Warszawskiej powstaje katalizator, który zapewni tańsze paliwo przyszłości
10 czerwca 2022, 15:34Doktor inż. Marta Mazurkiewicz-Pawlicka i magister inż. Zuzanna Bojarska z Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej stworzyły technologię, która pozwoli na tańszą produkcję wodoru. Wykorzystały przy tym disiarczek molibdenu uzyskiwany w reaktorach zderzeniowych oraz nanomateriały węglowe.
![](/media/lib/41/mrfm-2bccb6940dcfc2150ffb241b5590d0bf.jpg)
Poprawili rozdzielczość 100 milionów razy
13 stycznia 2009, 12:21Naukowcy z IBM-a i Center for Probing the Nanoscale na Uniwersytecie Stanforda wykorzystali zmodyfikowany rezonans magnetyczny (MRI) do wykonania zdjęcia o rozdzielczości 100 milionów razy większej, niż można uzyskać za pomocą standardowego MRI. Osiągnięcie uczonych umożliwi obserwacje trójwymiarowych struktur w nanoskali.
![](/media/lib/161/n-kropla-d46798eeb023e5ac3bf8bddf9623ce37.jpg)
Niezwykłe zachowanie molekuł wody
28 kwietnia 2016, 08:53Dzięki wykorzystaniu technologii rozpraszania neutronowego odkryto nowe zachowanie molekuł wody. Molekuły te, ściśnięte w bardzo małej przestrzeni, tunelują, wykazując zachowanie znane z fizyki kwantowej
![CERN](/media/lib/73/cern-zagadki-swiata-c16e7a27a573024b750ea740c22b4165.jpg)
Anihilacja nie taka prosta
31 grudnia 2010, 19:37Model antymaterii, w tym jej anihilacji ze „zwykłą" materią wydawał się prosty i zrozumiały. Aż do czasu eksperymentów, jakie w CERN przeprowadził międzynarodowy zespół, bombardując cząsteczkowy wodór wolnymi antyprotonami.
![Drożdże piekarskie (Saccharomyces cerevisiae)](/media/lib/240/n-1471-2164-8-25-s6-4a579bd2fdd0346ca097b8baec0ee87b.jpeg)
Niskie poziomy nadtlenku wodoru mogą stymulować enzym, który pomaga spowolnić starzenie komórek drożdży
9 listopada 2020, 12:42W wysokich stężeniach reaktywne formy tlenu (ang. reactive oxygen species) są szkodliwe dla organizmów. Powiązano je ze starzeniem. Ostatnie badania naukowców z Chalmers University of Technology pokazały jednak, że niskie poziomy nadtlenku wodoru (H2O2) mogą stymulować enzym, który pomaga spowolnić starzenie komórek drożdży.
![](/media/lib/160/n-korona-z-wody-e1f8fd03b43e2a40a66dba1dce302221.jpg)
Dlaczego ciepła woda zamarza szybciej?
5 listopada 2013, 09:22Naukowcy z Uniwersytetu Technologicznego Nanyang z Singapuru twierdzą, że rozwiązali zagadkę, z którą od tysięcy lat zmagali się uczeni. Od dawna wiadomo, że gorąca woda zamarza szybciej, niż woda chłodniejsza. Dotychczas nie było wiadomo, dlaczego tak się dzieje